Învaţăsingur.ro - Tastatura Popak

1. Informaţii generale


Pentru cei care sunt nemulţumiţi de aranjările QWERTY şi QWERTZ, am dezvoltat o tastatură specifică limbii române, care, pe lângă rearanjarea tastelor într-o poziţie mult mai eficientă, introduce şi cele 10 diacritice de care avem atâta nevoie, dar care sunt ignorate încă de mulţi.

Probabil că unul dintre motive este şi lipsa unei aranjări satisfăcătoare a tastelor - pentru că, cel puţin pentru cei care ştiu să tasteze fără să se uite la tastatură (prin aşa-numita metodă „oarbă”), scrierea cu diacriticele româneşti (ă, â, î, ş, ţ) este destul de anevoioasă - degetul mic parcurgând un drum destul de mare - plus că toate cele 5 taste sunt în partea dreaptă a tastaturii.

Vezi aici studiu comparativ - POPAK vs QWERTZ.


Doritorii pot să se convingă AICI, folosind ACEASTĂ aşezare a tastelor. Testaţi atât cu texte în limba română, cât şi în engleză. Ţineţi cont că diacriticile nu sunt luate în calcul de celelalte aranjări a tastelor! (Colemak, Dvorak, DDvorak, Qwerty)

Tastele sunt aranjate în felul următor:

Normal:

cu Shift:

cu Alt (dreapta):

Nota 1: NB este cratima (non breaking hyphen).
Nota 2: Combinaţiile cu ALT dreapta funcţionează doar cu tasta ALT din partea dreaptă a tastaturii.

2. Instalare


Tastatura POPAK există în două versiuni (standard şi cu sedile), pentru Windows și Linux, care au fost testate cu succes în practică.

a) Pentru Linux. Depinde de distribuția pe care o folosiți.

  • Pe Debian 6 (Squeeze), sunt mai multe fişiere care trebuie modificate. Descărcaţi arhiva în /usr/share/X11/xkb şi dezarhivaţi: Popak pe Linux (Debian 6)
  • Fişierul pentru Debian 6 ar trebui să meargă pe orice altă distribuţie de Linux. (Este confirmat că merge şi pe Ubuntu 10.) Dacă aveţi probleme cu instalarea, vă rog să mă contactaţi şi vom găsi o soluţie împreună.
  • Pe Debian 5 (Lenny), trebuie modificate două fişiere. Acestea sunt: /etc/X11/xkb/base.xml și /usr/share/X11/xkb/symbols/ro. Puteți descărca ambele fișierele într-o singură arhivă aici (salvați în / și apoi dezarhivați): Popak pe Linux (Debian 5). Funcţionează şi pe Ubuntu 8.

b) Pentru Mac: urmați instrucțiunile din arhivă. Layout și instrucțiuni create de Ahrițculesei Andrei-Cristian: Romanian-Popak (standard) - Mac.zip

c) Pentru Windows 7 și Windows Vista. Dezarhivați și rulați fișierul setup.exe:

Varianta standard: Romanian-Popak (standard).zip
Varianta cu sedile: Romanian-Popak (cu sedile).zip

d) Pentru Windows XP. Puteţi descărca ambele versiuni mai jos:

Varianta cu sedile: Romanian-Popak (cu sedile).zip
Varianta standard: Romanian-Popak (standard).zip

De ce există două versiuni? Datorită faptului că Windows XP nu suportă scrierea corectă cu „ş” şi „ţ”. Mai multe detalii puteţi afla aici. Eu unul vă recomand să folosiţi varianta cu sedile pe Windows XP, pentru compatibilitate.

Pentru instalare sub Windows XP, dezarhivaţi arhiva pe Desktop (în alte locaţii poate face probleme) şi apoi rulaţi setup-ul. După aceea, urmăriţi filmuleţul de mai jos. Nu contează pentru ce limbă alegeţi să o instalaţi. Eu personal prefer să o instalez pentru limba bulgară, pentru a nu interacţiona cu tastatura „standard” QWERTZ în limba română (în cazul în care aceasta ar fi instalată), şi să am astfel două tastaturi pentru aceeaşi limbă:

3. Avantaje


  • A fost concepută pentru o tastare rapidă, faţă de QWERTY care a fost făcută pentru a-l încetini pe utilizator. Citiţi aici mai multe despre acest lucru.
  • Degetele se mişcă foarte puţin în timpul tastării, alternând mâinile, deci e ideală pentru scris texte. Practic, peste 50% din taste se acţionează fără a mişca degetele. Pomană curată.
  • Se poate scrie fără probleme cu diacritice (ă, â, î, ş, ţ), ghilimele specifice limbii române(„”«»), cratimă (cuvintele scrise cu cratimă sunt tratate ca un întreg).
  • Pe lângă diacriticele româneşti, mai conţine şi alte caractere care nu sunt prezente în mod normal pe tastatură: €, §, ©, °, ±.
  • Nu interferează cu QWERTY. Învăţând POPAK, nu uitaţi QWERTY (deşi nu vă veţi mai dori vreodată să o mai folosiţi).
  • Rândul tastelor numerice este neschimbat, inclusiv combinaţiile cu Shift.
  • Chiar şi la scrierea cuvintelor în limba engleză, este mult mai eficientă decât QWERTY.
  • Este deschisă sugestiilor de îmbunătăţire. (Mail la: [email protected])

4. Dezavantaje


  • În unele aplicaţii (de exemplu Outlook 2007), combinaţiile CTRL+C, CTRL+V se fac cu tastele noi, în rest sunt combinaţiile cu tastele vechi.
  • Se ajunge mai greu la unele semne, deci în unele limbaje de programare tastarea va fi puţin încetinită.
  • Adăugându-se cele 10 diacritice (mari şi mici), 10 semne au fost mutate în combinaţii cu tasta ALT.
  • Trebuie învăţată :)

5. Epilog


Inspirat de ceea ce cineva a făcut acum 50 de ani - şi mă refer la profesorul Dvorak, care a creat tastatura ce îi poartă numele - am realizat un studiu ale cărui rezultate le puteţi consulta aici, şi pe baza studiului am stabilit o aranjare optimizată a tastaturii, incluzând, bineînţeles, diacriticele, semnele de punctuaţie specifice limbii române: cratima (non-breaking hyphen), ghilimelele româneşti („”«»), precum şi alte câteva caractere utile (©, °, € etc).

Numele „Popak” este o combinaţie între numele meu, „Popa”, şi numele „Dvorak” (exact cum „Colemak” este o combinaţie între „Coleman” şi „Dvorak”).

Poate nu este o tastatură optimă. Dar cu siguranţă este mult mai bună decât Qwerty!

Tastatura a trecut cu bine testarea „practică”. O folosesc în fiecare zi, şi se simte considerabil diferenţa.